Lista dolnośląskich produktów tradycyjnych
Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej. Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty rolne i środki spożywcze wymienione w załączniku I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych są podzielone według następujących kategorii:
- Sery i inne produkty mleczne
- Mięso świeże oraz produkty mięsne
- Przetwory rybołówstwa, w tym ryby
- Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- Wyroby piekarnicze i cukiernicze
- Oleje i tłuszcze
- Miody;
- Gotowe dania i potrawy
- Napoje
- Inne produkty.
- Kamiennogórski ser pleśniowy
- Ser kozi łomnicki
- Ser zgorzelecki
Twaróg sudecki
- Kabanosy z cielęciną z Karkonoszy
- Kiełbasa galicjanka z Niemczy
- Kiełbasa niemczańska
- Kiełbasa w słoiku z Przedgórza Sudeckiego
- Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
- Przysmak wołyński z Niemczy
- Salceson polski z Karkonoszy
- Słonina marynowana z Niemczy
- Szynka pieczona z Karkonoszy
- Szynka wieprzowa niemczańska
- Świnka pieczona po zaciszańsku
- Karp milicki
- Pstrąg kłodzki
- Pstrąg kłodzki wędzony
- Kapusta kwaszona ślężańska
- Ogórki konserwowe ścinawskie
- Ogórki kwaszone ślężańskie
- Syrop malinowy z Doliny Baryczy
- Bałkańska pita z Lipian
- Begle
- Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego
- Chleb gogołowicki
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego
- Chleb żytni domowy z Pomocnego
- Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej
- Kołacz Ormian kuckich
- Miodowe pierniczki z Przemkowa
- Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy
- Masło tradycyjne
- Sudecki miód wielokwiatowy
- Sudecki miód gryczany
- Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy
- Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
- Miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej
- Ryczyński miód lipowy
- Czarne gołąbki krużewnickie
- Gandżabur – zupa chorutowa z uszkami
- Keselica / kysielnica / kysyłycia
- Pasztet z królika ze szpinakiem
- Pierogi ruskie z Chrząstawy
- Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami
- Śląskie niebo
- Jabłecznik trzebnicki (cydr)
- Juha – kompot z suszonych owoców
- Likier karkonoski
- Piwo książęce z Lwówka
- Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni
- Wino śląskie
Czego szukasz?
Informacje o regionie
Aktualności, Dolny Śląsk, Dziedzictwo kulinarne, Przedgórze Sudeckie, Sudety, Sudety Środkowe, Sudety Wschodnie, Sudety Zachodnie
Tags
Miody, Oleje i tłuszcze, Przedgórze Sudeckie, Sudety, Sudety Środkowe, Sudety Wschodnie, Sudety Zachodnie, Tradycyjne gotowe dania i potrawy, Tradycyjne napoje, Tradycyjne produkty mięsne, Tradycyjne produkty mleczne, Tradycyjne produkty rybołówstwa, Tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze, Warzywa i owoce