Dolnośląskie produkty tradycyjne

Dolnośląskie produkty tradycyjne

Lista dolnośląskich produktów tradycyjnych

Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej. Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty rolne i środki spożywcze wymienione w załączniku I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych są podzielone według następujących kategorii:

  1. Sery i inne produkty mleczne
  2. Mięso świeże oraz produkty mięsne
  3. Przetwory rybołówstwa, w tym ryby
  4. Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
  5. Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  6. Oleje i tłuszcze
  7. Miody;
  8. Gotowe dania i potrawy
  9. Napoje
  10. Inne produkty.
  • Kamiennogórski ser pleśniowy
  • Ser kozi łomnicki
  • Ser zgorzelecki
  • Twaróg sudecki

  • Kabanosy z cielęciną z Karkonoszy
  • Kiełbasa galicjanka z Niemczy
  • Kiełbasa niemczańska
  • Kiełbasa w słoiku z Przedgórza Sudeckiego
  • Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
  • Przysmak wołyński z Niemczy
  • Salceson polski z Karkonoszy
  • Słonina marynowana z Niemczy
  • Szynka pieczona z Karkonoszy
  • Szynka wieprzowa niemczańska
  • Świnka pieczona po zaciszańsku
  • Karp milicki
  • Pstrąg kłodzki
  • Pstrąg kłodzki wędzony
  • Kapusta kwaszona ślężańska
  • Ogórki konserwowe ścinawskie
  • Ogórki kwaszone ślężańskie
  • Syrop malinowy z Doliny Baryczy
  • Bałkańska pita z Lipian
  • Begle
  • Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego
  • Chleb gogołowicki
  • Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego
  • Chleb żytni domowy z Pomocnego
  • Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej
  • Kołacz Ormian kuckich
  • Miodowe pierniczki z Przemkowa
  • Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy
  • Masło tradycyjne
  • Sudecki miód wielokwiatowy
  • Sudecki miód gryczany
  • Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy
  • Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
  • Miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej
  • Ryczyński miód lipowy
  • Czarne gołąbki krużewnickie
  • Gandżabur – zupa chorutowa z uszkami
  • Keselica / kysielnica / kysyłycia
  • Pasztet z królika ze szpinakiem
  • Pierogi ruskie z Chrząstawy
  • Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami
  • Śląskie niebo
  • Jabłecznik trzebnicki (cydr)
  • Juha – kompot z suszonych owoców
  • Likier karkonoski
  • Piwo książęce z Lwówka
  • Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni
  • Wino śląskie

Czego szukasz?

Gdzie znajdę podobną tematykę?